Povezani z naravo

PES AJŠ VNAŠA ENERGIJO IN POLEPŠA DAN

 

Aktivnosti s terapevtskim psom potekajo od novembra 2008, vsakodnevno. Vključuje se v zaposlitvene skupine, sprehode, rekreativne, družabne in terapevtske aktivnosti. Je redni član Mavrične hoje in priprav na Specialno Olimpiado, spremlja pohodniško skupino, se predstavi otrokom vrtcev in šol. Pes Ajš vnaša vedrino, spontanost, prebuja čustveno in spominsko odzivnost. Je motivator za fizično aktivnost in krepitev kognitivnih funkcij. Njegov vodnik je Gorazd Pavčnik. S svojo ekipo skrbi za njegovo zdravje, higieno in vsakodnevne aktivnosti. Stanovalci prevzemajo skrb za hranjenje, sprehode in večkrat tedensko nego.

 

 

 

 

Z GIBANJEM DO ZDRAVJA – PROGRAM MAVRIČNE HOJE

 

Gibanje in druženje je za zdravje posameznika izrednega pomena Še posebej dobri rezultati so takrat, ko postane redna oblika, način življenja. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica  10.10.2008 izvajamo program Mavrične hoje in testiranja. 

Izvaja se večkrat tedensko. Posameznik opravi 70-120 km poti preko celoletnega izvajanja programa. Izvaja se tudi testiranje kondicijske pripravljenosti. Testiranih je letno 20 stanovalcev. Pokazatelj uspešnosti je zvišan fitnes indeks pri vseh vključenih. Vključen je tudi domski zdravnik.  

 

KMETIJA - SKRB ZA ŽIVALI, UREJENOST OKOLJA

 

V letu 2009 smo zagotovili pogoje na kmetiji za male živali: kokoši, purane, gosi, race, vietnamskega prašička. V vsakodnevno pomoč pri opravilih na kmetiji so redno vključeni stanovalci. Zastavljene cilje, razvijanje pozitivnega odnosa do živali, zmanjševanje stresa, depresije, strahu, agresije, odporov, povečanje koncentracije, čuta odgovornosti, sposobnosti zaznavanja, smo dosegli.

Iz objektivnih razlogov smo z rejo leta 2011 začasno prekinili.

V sprehajalnem parku smo posadili okrog 100 grmovnic in drevnin. Vse živali in rastline smo dobili v dar.   

Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nismo uspeli kvalitetno urediti nastanitvenih možnosti za živali. Več časa smo zato namenili urejanju parka in obdelavi kmetijskih površin za samooskrbo. Razširili smo površine za varno in zdravo gibanje v naravi ter pridelavo povrtnin za lastno uporabo. 

 

SKRB ZA RAZVOJ EKO ZAVESTI

 

Zavedamo se aktualnih ekoloških gibanj in v skladu s tem ozaveščamo drug drugega o racionalni porabi vode, električne energije, zbiranja in razvrščanja odpadkov, ipd.

Vodimo sistematično ozaveščanje in aktivno vključevanje v ločeno zbiranje papirja, plastike, kartuš (Rdeči noski), zamaškov, lesa, stekla, organskih odpadkov, odpadkov iz zdravstva, embalaže pod pritiskom, baterij in žarnic. Razvili smo lastne postopke reciklaže odpadnega papirja, iz katerega oblikujemo darilno embalažo, voščilnice, foto albume in druge okraske za lastno uporabo in prodajo.

 

 

Izdelki iz recikliranega papirja 

 

Vsi naši napori bodo tudi v prihodnosti usmerjeni v dobro medsebojno sodelovanje vseh  sodelujočih, z namenom, da zagotovimo zdravo, varno in kvalitetno življenje v zdravem, varnem in kvalitetnem okolju.          

 

VRTIČKARSTVO, EKOLOŠKA PRIDELAVA VRTNIN, SAMOOSKRBA 

 

Samooskrba pridobiva na svojem pomenu. Doma pridelane vrtnine so ne samo pomemben dodatek k prehrani, ampak so del zaposlitvene in prostočasne dejavnosti za stanovalce. Skozi vseživljenjsko učenje pripomorejo k dvigu psihofizičnega počutja, ohranjanju in razvijanju znanja ter spretnosti, ustvarjalnosti in zadovoljstva nad rezultati vloženega dela.

 

 

 

SKRB ZA ZELENE POVRŠINE

 

Dom namenja posebno pozornost tudi ureditvi dodatnih zelenih površin za rekreacijo, sprostitev in počitek v naravi.  

 

 

 

HORTIKULTURNA TERAPIJA

 

Hortikulturna terapija je terapija z gojenjem rastlin in urejanjem vrtov v namene zdravljenja. Aktivnosti na vrtu v Domu izvajamo v procesu rehabilitacije posameznika, kadar želimo doseči specifične terapevtske in rehabilitacijske cilje.

 

 

Poudarek je na izboljšanju socialnih in psiholoških sposobnosti. Stanovalci, ki že imajo izkušnje z urejanjem vrtov, jim hortikulturna terapija omogoča ohranjanje že pridobljenih spretnosti, vpliva na osebno zadovoljstvo in sprostitev. Pozitivni učinki stika z naravo in hortikulturne terapije se kažejo v ohranjanju/izboljševanju duševnega in telesnega zdravja.

 

 

HORTIKULTURNA TERAPIJA V DUO IMPOLJCA

 

Hortikulturna terapija je v tujini uveljavljena kot del zdravljenja oz. rehabilitacije. To je terapija s pomočjo urejanja zelenih površin oz. rastlin. Usmerjena je v namensko gojenje rastlin in urejanje vrtov, da si človek s tovrstno dejavnostjo ohranja duševno in telesno zdravje V letu 2014 se je Domu organizirala skupina stanovalcev, ki je pričela sodelovala v hortikulturni terapiji. Terapija se izvaja na večjem vrtu v neposredni bližini zavoda. Terapija  poteka 1-2 krat tedensko od maja do konca oktobra. V letu 2015 pa se je, zaradi toplega vremena, na naše veselje, vrtnarska sezona podaljšala vse do konca novembra. Zato smo uradni zaključek sezone obeležili šele 8. decembra. Ker smo si zelo različni, tudi gojimo različne rastline. Prav pisan vrt imamo. Vzgajamo zelenjavo (peteršilj, jajčevce, bučke, rumeno papriko, zelje, redkvico, zeleno solato, fižol, zeleno, peteršilj), dišavnice oz. zdravilna zelišča (meliso, meto, žajbelj, rman, kamilice, ajbiš) in rože (gladiole, navadne marjetke, sončnice, krizanteme). Nekateri so bolj romantični in raje skrbijo za rožice, drugi imajo rajši arome in so zaljubljeni v zelišča, spet tretji pa skrbijo koliko zelenjave bo pridelane, ker pravijo, da se od rožic in zelišč ne da živeti. Skupaj v hortikulturnih aktivnostih sodeluje več kot 25 stanovalcev, pri tem pa jih vodimo mentorji. Morda je eden izmed učinkov tega, da smo se podali v vrtičkarstvo tudi to, da zavržemo manj zelenjave pri obrokih. Če človek v nekaj vloži svoj trud, potem to težko zavrže. S pomočjo hortikulturnih dejavnosti vzpodbujamo tudi vrednote kot npr. pozornost do sočloveka. Ko odrežemo kakšno dehtečo gladiolo, se dogovorimo, komu jo bomo podarili. Ponavadi komu, ki zaradi let ne zmore več na vrt, včasih komu, ki niti iz svoje postelje ne zmore več, spet drugič komu, ki ga imamo preprosto radi.

Nekateri so pred prihodom v Dom živeli na kmetijah, tako da vrtnarjenje dobro obvladajo. Drugi so živeli v mestu in jim je v veselje početi nekaj, za kar nikoli prej niso imeli priložnosti.

Ker tako radi sodelujemo v aktivnostih, ki potekajo v naravnem okolju, kamor spada tudi hortikulturna terapija, se že veselimo prihodnje pomladi.

                                                                                                  Lili Merlinn, delovna terapevtka

 

 

 

 

Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica, Arto 13, 8290 Sevnica
Tel.: 07/81-61-400, E-mail: duo.impoljca@duo-impoljca.si
DUO Impoljca 2014 – Vse pravice pridržane
Izdelava: AleR