70 let Posavskega muzeja Brežice

Dopolniti sedemdeset let ni kar tako, še posebej, ko nam svoja grajska vrata odpre častitljiva ustanova, ki se s svojo bogato dediščino upravičeno kosa z mnogoterimi evropskimi gradovi.

V petek, 21. 6. 2019, smo tudi mi obiskali Posavski muzej Brežice, ki je ob bližajočem se rojstnem dnevu vsem obiskovalcem odprl svoja vrata pod sloganom »Vljudno vabljeni, nič siljeni, že 70 let«.

V spremstvu organiziranega vodstva smo najprej spoznali zgodovino nastanka gradu vse do današnjih dni. Poleg baročne kapelice in stopnišča smo si še ogledali arheološko zbirko. Posebej nas je fascinirala razstava Štirje elementi, ki je tematsko umetelno prepletena po celotnem muzeju, začenši od fresk v Viteški dvorani, poslikani v edinstveni baročni posvetni tematiki, ki jih je leta 1703 izdelal Karl Frančišek Remb,  po naročilu plemiškega lastnika, grofa Ignaca M. Attems-a. Novodobna razstava Slovencev, v obdobju po letu 1950, je v nas vzbudila številne sentimentalne emocije, saj smo se, s pomočjo razstavljenih artefaktov iz obdobja Jugoslavije, številni prepoznali in obujali spomine na embalažo za živila, preprogo, televizijo, obmejno tablo, lokalne profesorje in zdravnike, fotografijo izgradnje OŠ  ipd.

 

Zahvaljujemo se vsem ustvarjalcem v gradu, da so nam vrata muzeja vselej odprta. Na ta način nam omogočate spoznavati tisoče odtenke naše kulturne dediščine, s tem pa tudi pomen krepitve zavedanja in ohranjanja kulturnih vrednot, kakor tudi identiteto slovenskega naroda.

Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica, Arto 13, 8290 Sevnica
Tel.: 07/81-61-400, E-mail: duo.impoljca@duo-impoljca.si
DUO Impoljca 2014 – Vse pravice pridržane
Izdelava: AleR