Druženje ob skodelici čaja in predstavitev zdravilnih zelišč

Star kitajski pregovor pravi: »Raje brez hrane tri dni kot le en dan brez čaja«.

V petek, 13. julija 2018, so se stanovalci in zaposleni DU Sevnica družili ob sivkini skodelici čaja. Obiskal nas je biolog, dr. Janko Rode, ki je izkušen strokovnjak na področju zdravilnih rastlin, sodeluje v različnih projektih, povezanih z zelišči, vodi delavnice in obuja tradicionalno znanje o uporabi zelišč. Je tudi avtor in prevajalec knjig o zeliščih, morda najbolj znana med njimi pa je Zeliščni vrt, domača lekarna.

Predstavil je zgodovino, različno uporabo in namen številnih zelišč, začimb ter dišavnic. Zeliščem se lahko ljudje posvečajo ljubiteljsko z namenom sprostitve, saj na dušo in telo delujejo blagodejno, prav tako pa povezujejo posameznike s podobnimi interesi in tudi že izkušenim prinašajo nova znanja.

Zelišča se tako uporabljajo v vrtu, kot okras, v kuhinji ter s svojimi zdravilnimi učinki za ohranjanje in izboljšanje zdravja. V prostorih delujejo dekorativno, aromatično in s tem skrbijo za boljše počutje.

Že pred mnogimi leti so ljudje s samozdravljenjem uporabljali zelišča za lajšanje zdravstvenih tegob, okrevanje in pri lajšanju kroničnih težav.

Po predavanju je sledil klepet, kjer je gospod Rode z veseljem odgovoril na številna zastavljena vprašanja stanovalcev. Nekaj aromatičnih dišavnic pa je zaokrožilo tudi po prostoru ter s tem marsikomu v misli vrnilo nostalgične občutke.

Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica, Arto 13, 8290 Sevnica
Tel.: 07/81-61-400, E-mail: duo.impoljca@duo-impoljca.si
DUO Impoljca 2014 – Vse pravice pridržane
Izdelava: AleR